Turvallisuusvinkkejä

Tietokoneen käytön ja erityisesti Internetin selauksen aikana on pidettävä mielessä, että mikään virustentorjuntajärjestelmä ei voi täysin poistaa tunkeutumisten ja hyökkäysten aiheuttamaa uhkaa. Kahden seikan muistaminen vähentää riskiä kuitenkin huomattavasti:
  • Tietokonejärjestelmä ja virustentorjuntaohjelmisto on pidettävä aina päivitettynä
  • Tietoturvan perussääntöjä on aina noudatettava
Lisätietoja näistä käsitteistä on alla.

Päivitä säännöllisesti

ThreatSense.Netin tilastojen mukaan päivittäin tehdään tuhansia uusia yksilöllisiä tietomurtoyrityksiä, joiden tavoitteena on ohittaa turvatoimet ja tuottaa kehittäjilleen taloudellista hyötyä muiden kustannuksella. ESETin viruslaboratorion asiantuntijat analysoivat näitä uhkia päivittäin. He laativat ja julkaisevat päivityksiä, jotka parantavat virustentorjuntaohjelman käyttäjien suojausta.

Väärin määritelty päivitys heikentää ohjelman tehoa.

Lataa suojauspäivitykset

Haitallisten ohjelmistojen kehittäjät pyrkivät tehostamaan haitallisen koodin leviämistä käyttämällä hyväksi järjestelmän heikkouksia. Tästä syystä ohjelmistoyritykset etsivät uusia heikkouksia sovelluksistaan ja julkaisevat säännöllisesti suojauspäivityksiä, jotka poistavat mahdollisia uhkia. Nämä suojauspäivitykset tulee ladata heti julkaisun jälkeen. Tällaisia sovelluksia ovat muiden muassa Windows-käyttöjärjestelmä ja suosittu Internet Explorer -selain.

Varmuuskopioi tärkeät tiedot

Haittaohjelmistojen laatijat eivät yleensä piittaa käyttäjien tarpeista, joten haitallisten ohjelmien toiminta johtaa joskus käyttöjärjestelmän muuttumiseen käyttökelvottomaksi. Haittaohjelmat pyrkivät usein myös vahingoittamaan tärkeitä tietoja tahallisesti. Tärkeät ja luottamukselliset tiedot tulee varmuuskopioida säännöllisesti ulkoiseen taltioon, kuten DVD-levylle tai ulkoiselle kiintolevylle. Nämä varotoimet helpottavat ja nopeuttavat tietojen palauttamista järjestelmävian sattuessa.

Tarkista tietokone virusten varalta säännöllisesti

Tietokoneen säännöllinen ja automaattinen tarkistus oikeilla asetuksilla voi poistaa tunkeutumisia, jotka ovat jääneet huomaamatta, jos tietokoneessa on ollut vanha virusmääritystietokanta. Yksityiskohtaisia ohjeita säännöllisen ja automaattisen ajastetun tarkistuksen laadinnasta saa napsauttamalla tätä.

Noudata tietoturvan perussääntöjä

Tämä on kaikkein hyödyllisin ja tehokkain sääntö: ole aina varovainen. Nykyään useiden tunkeutumisten läpipääsy ja leviäminen edellyttää käyttäjän toimintaa. Noudattamalla varovaisuutta uusia tiedostoja avatessasi voit välttää huomattavasti aikaa ja vaivaa, joka kuluu tunkeutumisten poistamiseen.

Seuraavassa on joitakin hyödyllisiä sääntöjä:

  • Älä vieraile sivustoilla, joissa on useita ponnahdusikkunoita ja vilkkuvia mainoksia.
  • Noudata varovaisuutta asentaessasi ilmaisohjelmia, koodekkipakkauksia jne. Älä lataa tuntemattomia ohjelmia vierailta sivustolta.
  • Ole varovainen avatessasi sähköpostin liitteitä etenkin useille vastaanottajille lähetetyistä tai tuntemattoman lähettäjän lähettämistä viesteistä.
  • Älä käytä järjestelmänvalvojan tiliä tietokoneen normaalikäytössä.
  • Älä avaa tuntemattomilta lähettäjiltä saapuneiden sähköpostiviestien liitteitä.
  • Älä avaa tuntemiltasi lähettäjiltä saapuneiden sähköpostiviestien liitteitä, ellet ole osannut odottaa niitä.
  • Suhtaudu varoen ilmaisohjelmiin.
  • Noudata varovaisuutta käyttäessäsi vertaisverkkojen tiedostojen jako-ohjelmia (BitTorrent, Limewire jne.).