ESET Smart Security -sovelluksen henkilökohtaisen palomuurin toiminta ja käyttäjän toimenpiteet

Henkilökohtainen palomuuri on laite, joka toimii verkkoliikenteen ohjaimena. Se valvoo paikallisverkko- tai Internet-liikennettä. Palomuuri analysoi tätä liikennettä ennalta määritettyjen sääntöjen mukaan ja päättää, sallitaanko liikenne vai ei. Palomuurin tärkein tehtävä on suojata yksityisiä verkkoja ja tietokoneita mahdollisesti vaarallisilta ulkopuolisilta verkoilta ja tietokoneilta.

Palomuurissa on kolme toimintatilaa, joiden rajoitustaso vaihtelee. Palomuurin toimintaa voidaan muuttaa valitsemalla haluttu suodatustila. Suodatustila voidaan vaihtaa seuraavasti:
  1. Avaa ohjelman pääikkuna napsauttamalla ilmoitusalueella järjestelmän kellon vieressä olevaa ESET-kuvaketta tai valitsemalla Käynnistä – Kaikki ohjelmat – ESET – ESET Smart Security tai ESET NOD32 Antivirus.
  2. Ota laajennettu tila käyttöön ohjelman pääikkunan vasemmasta alakulmasta tai painamalla näppäimistöllä CTRL + M.
  3. Valitse Asetukset – Henkilökohtainen palomuuri ja sitten Henkilökohtaisen palomuurin lisäasetukset....
  4. Lisäasetusikkuna aukeaa. Valitse avattavasta Suodatustila-valikosta oikealta haluttu suodatustila ja napsauta OK.

Lisätietoja kustakin tilasta on alla.

Automaattinen tila

Automaattisessa tilassa verkkoliikennettä ohjataan automaattisesti käyttäjän määrittämien asetusten mukaan. Yhteyden muodostuksen jälkeen käyttäjä voi päättää, onko kyseessä luotettava vyöhyke. Luotettavan vyöhykkeen liikennettä ei rajoiteta kumpaankaan suuntaan. Rajoitetun vyöhykkeen (Internet-vyöhykkeen) liikenne sallitaan vain ohjelmille, jotka muodostavat lähteviä yhteyksiä. Näille ohjelmille sallitaan myös saapuvat yhteydet. Tämä tila ei edellytä käyttäjän toimenpiteitä (paitsi silloin, kun yhteys luodaan uuteen verkkoon).

Automaattinen tila ei siis käytä ennalta määritettyjä sääntöjä. Tietoliikenne analysoidaan automaattisesti. Sovellusten sallitaan muodostaa lähteviä yhteyksiä. Sovellukset, jotka ovat jo muodostaneet lähteviä yhteyksiä, voivat muodostaa myös saapuvia yhteyksiä.

Vuorovaikutteinen tila

Vuorovaikutteisessa tilassa tietoliikennettä hallitaan ennalta määritettyjen sääntöjen perusteella. Jos yhteydelle ei ole olemassa sääntöä, näyttöön avautuu valintaikkuna, jossa käyttäjä voi sallia tai estää yhteyden. Käyttäessään palomuuria tässä tilassa jonkin aikaa käyttäjä muodostaa kokoelman omia tarpeitaan vastaavia sääntöjä. Tätä tilaa tulee käyttää varoen yritysympäristössä, sillä jotkin käyttäjät voivat sivuuttaa säännöllisesti ilmaantuvat keskusteluikkunat ja sallia kaiken, mitä palomuurisovellus ehdottaa.

Käytäntöön perustuva tila

Käytäntöön perustuvassa tilassa verkkoliikennettä hallitaan järjestelmänvalvojan määrittämien sääntöjen mukaan. Jos sääntöä ei ole, yhteys estetään automaattisesti, eikä käyttäjä saa siitä erillistä varoitusviestiä. Suosittelemme, että käytäntöön perustuvaa tilaa käyttävät vain verkkoliikenteen valvonnasta vastaavat järjestelmänvalvojat. Heidän on tunnettava, minkä ohjelmien verkkoliikenne voidaan sallia ja minkä ohjelmien verkkoliikenne on estettävä